Istraživanje pokazalo: Kućni ljubimci žive sve duljeJedanaest godina za mačku, dvanaest godina za psa: prosječan životni vijek kućnih ljubimaca gotovo je udvostručen u posljednjih trideset godina te oni poput ljudi žive sve dulje zahvaljujući boljoj prehrani i napretku veterinarske medicine.

Prema ispitivanju njemačke udruge proizvođača hrane za kućne ljubimce FACCO, prosječna životna dob pasa produžena je za 2,4 godine, a mačaka za gotovo pet godina u zadnjih 30 godina.

"Godine 1982. prosječan životni vijek mačke koji je iznosio 6,2 godine porastao je na 11,1 godinu 2005. sa srednjom vrijednosti od 9,2 godine 1996. Glede pasa, godine 1982. živjeli su prosječno 9,5 godina, 1996. 11,6 godina, a 11,9 godina 2005.", navodi Yves Bodet, glavni zastupnik FACCO-a u Francuskoj.

Po njemu je njemačka studija primjenjiva na druge europske zemlje koje imaju istu strukturu životinjske populacije i čiji vlasnici imaju isti stil života.

"Nemoguće je znanstveno ustanoviti razloge produžetka trajanja života kućnih ljubimaca", kaže Yves Bodet, ali "nekoliko faktora povećava životni vijek životinja: pristup njezi, znanstveni napredak veterinarske medicine te bolja prehrana, povezana s razvojem pripremljene hrane".

Slično je i s divljim životinjama u zoološkim vrtovima koje, uz ujednačenu i kvalitetnu prehranu, uživaju u veterinarskoj njezi i zaštiti od grabežljivaca.