Kako psi plivaju?




U provedenu eksperimentu znanstvenici su upotrijebili osam pasa, videokameru, opremu za ronjenje i bazen. Njihov je cilj bila prva znanstvena analiza psećeg plivanja. Na kraju eksperimenta zaključili su da svi psi plivaju na isti način.

Ljudi katkad opisuju pseće plivanje kao kasanje, ali je analiza pokazala da to nije točno. Tijekom kasanja pas sinkronizirano pomiče jednu prednju i jednu stražnju šapu gore-dolje, ali znanstvenici su tim eksperimentom pokazali da psi zapravo ne plivaju na taj način.

Za eksperiment im je poslužilo osam pasa šest različitih pasmina, među ostalima retriver, njemački ovčar i jorkširski terijer. S pomoću kamere i opreme za ronjenje snimili su kretnje psećih nogu pod vodom.

Svi psi plivaju na isti način

Videosnimka je pokazala da psi pri plivanju ne pomiču sinkronizirano svoje dijagonalno suprotne šape. Pokazalo se da su kretnje njihovih nogu pri plivanju mnogo kompliciranije, više nalikuju drukčijoj vrsti trčanja. Treba spomenuti i to da su psi svih šest pasmina plivali na taj način.

Tijekom plivanja pas ispruži šapu i zamahuje njome prema dolje i natrag te tako gura tijelo naprijed. Nakon te kretnje noga se pomiče bliže tijelu. Na taj se način, dok se noga pomiče prema naprijed radi sljedećeg zamaha, životinja previše ne usporava.

Razumijevanje načina na koji psi plivaju moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju kretanje drugih sisavaca u vodi. Morski sisavci poput dupina i kitova plivaju vrlo graciozno, ali znanstvenici drže da su daleki rođaci tih životinja hodali zemljom na četiri noge – poput psa.