Šok od pucnja može izazvati zastoj srca ili epilepsiju





Šok od pucnja može izazvati zastoj srca ili epilepsiju.


Sve životinje, pa tako i vaši ljubimci boje se pucnja petarda ili raketa.

Petarde, svjetleće rakete, žabice i razne druge pirotehničke naprave koje možemo u predblagdansko vrijeme kupiti u trgovinama možda jesu zabavne za ljude, no sve životinje pa tako i vaši kućni ljubimci sigurno ne misle tako. Upravo suprotno - prestravljene su. Psi, mačke, ptice i drugi kućni ljubimci ne samo da su preplašeni za vrijeme pucnjave u susjedstvu, nego i satima nakon toga.


Zbog čega?

Radi se o jednoj urođenoj instinktivnoj reakciji koju životinje proživljavaju na zvukove koji su im strani i prema tome za njih predstavljaju nepoznanicu i opasnost. Sličan primjer je grmljavina koja je prirodna pojava, ali životinjama predstavlja opasnost, te od nje bježe glavom bez obzira.

Stres i šok

Koliko puta ste se vi prepali kada je nenadano u vašoj blizini puknula petarda, iako ste iste sekunde znali što je to? Zamislite kako je vašim ljubimcima koji to ne razumiju? Proživljavaju šokove i stres koji za starije životinje mogu biti opasni po zdravlje i život.

Samo vrlo mali broj lovačkih ili dresiranih radnih pasa se ne boji pucnjave, jer su posebno dresirani. Većina pasa ili nekih drugih ljubimaca se boji do te mjere da ne samo da se skrivaju ili cvile, nego čak i nekontrolirano uriniraju i gube apetit. A to je samo blaži oblik straha.

Kod starijih ljubimaca koji imaju problema sa srcem, od šoka i stresa može doći do aritmije, pa čak i zastoja srca te uginuća. Isto tako, ljubimci mogu zbog toga doživjeti epileptične napadaje.

Izolacija

Naravno, u predblagdansko vrijeme teško je spriječiti ljude da pucaju petardama i drugim dozvoljenim pirotehničkim napravama, no ono što možete učiniti za svojeg kućnog ljubimca jest to da ga držite čim više u zatvorenim prostorijama, gdje se on osjeća sigurno i gdje je izoliran od prevelike buke. Pojedini veterinari čak preporučuju vlasnicima da svojim psima i mačkama za koje se zna da se iznimno boje pucnjeva, na novogodišnju noć kada je pucnjava najintenzivnija, daju tabletu za smirenje. Neka vam veterinar preporuči dozu.

Čuvajte njuške i šape

Kako za svako pravilo postoji iznimka, tako je i za ovo. Nisu niti neobični primjeri da su psi ili mačke kada su vidjeli zapaljenu petardu ili neku drugu svjetleću raketu potrčali prema njoj, te se pokušali igrati sa njom, ali je ona onda eksplodirala te im ozljedila ili raznesla njušku ili šape.

Zbog takvih tragičnih situacija u kojima životinje pate ili stradavaju ovo bi trebalo biti upozorenje svima koji uživaju u pucanju. Mislite na životinje i to ne samo na one u prirodi nego i one bojažljive, bolesne i zaigrane kućne ljubimce koji usrećuju vaš život i život vaših susjeda.