Hrčak će vam se „zavući pod kožu“



Hrčak će vam se „zavući pod kožu“
Vrlo lako se pripitomljavaju, umiljati su i privrženi. No, od njih možete očekivati različite nepodopštine.

Hrčci se više ne mogu smatrati neobičnim kućnim ljubimcima, upravo suprotno. Oni su danas sve traženiji u trgovinama s kućnim ljubimcima, upravo zbog svoje ljepote, simpatičnosti, ljubavi koju pružaju, inteligencije i mnogih drugih osobina i prednosti.

Ukoliko ste još uvijek skeptični prema ovim simpatičnim životinjicama, koje se inače vrlo dobro prilagođavaju uvjetima u kojima žive, nadamo se da ćemo vam pomoću u rušenju predrasuda.

Također, se nadamo da će netko od vas nakon ovog teksta postati ponosan vlasnik upravo jednog od ovakvih glodavaca.

Spremni za akciju

Prva stvar koju trebate znati prije nego što nabavite bilo koju vrstu hrčka je da se radi o noćnim životinjama. Dakle, spavat će cijeli dan, a probuditi će se navečer, te biti aktivni cijelu noć. Zbog toga, nije baš preporučljivo da ga tijekom noći imate u sobi gdje spavate, jer će vam smetati buka. Nije ih baš poželjno buditi po danu, jer ćete im narušiti njihov bioritam, što može biti loše za njihovo zdravlje i raspoloženje. Upravo je i to prvi razlog zbog čega nije preporučljivo da ih kupujete djeci mlađoj od sedam godina. No, svaka večer će vam zbog toga biti vrlo zabavna.

Radi se o vrlo zaigranim životinjicama, spremnima za akciju. Poželjno ih je svaki dan puštati iz krletke u šetnju stanom. Vrlo su lukave i prepredene, te se vole penjati, što znači da ih uvijek morate imati na oku. Ne smijete imati otvorene prozore i vrata jer će vam pobjeći. Vole se zavlačiti ispod kauča, iza ormara, a ako nisu dovoljno pripitomljeni, teško ćete ga namamiti van.

Zbog toga budite strpljivi kada ga nabavite. Prvih nekoliko dana nemojte ga puštati iz krletke, no redovito mu dopustite da vas onjuši, privikne se na vaš glas. Pokušajte ga lagano primit u ruku i maziti.
Kada primjetite da se prilagodio na okruženje, polako ga počnite puštati iz krletke, neka istražuje.

Smještaj i hrana

Krletka mora biti metalna i namijenjena za hrčke i ostale glodavce, jer u suprotnom će vrlo lako naći izlaz i pobjeći.
Naime, većini hrčaka, je osim igre u kolutu, cijeloživotna misija pobjeći iz kaveza. Nemojte ih podcjenjivati. Kavez je najbolje opremiti s pojilicom, kućicom u kojoj će spavati cijeli dan, posudicom za jelo i kotačem. Kao podlogu najbolje je staviti strugotine od drva, a krletku ne trebate čistiti svaki dan, jer su vrlo uredne životinjice. Dovoljno je dva puta na tjedan.

Jedu sjemenke koje možete kupiti u svim centrima za kućne ljubimce, a vole i svježe korijenasto i gomoljasto povrće, te različite vrste sjemenki.
Zanimljivo je spomenuti da sa svake strane imaju kesice u koju stavljaju hranu, pa se nemojte preplašiti ukoliko ju počne „nekontrolirano“ trpati u sebe.

Postoji vrlo mala mogućnost da vas ugrize, iako nije nemoguće. To će se dogoditi ukoliko ga iznenadite dok spava, preplašite ili previše uznemirite. No, to su zaista iznimne situacije. Inače, od njega nećete čuti nikakvo glasanje.

Kako kupiti hrčka?

Bez obzira koju vrstu hrčka uzeli, evo nekoliko važnih stvari na koje morate obratiti pozornost prilikom kupnje.

1. Nosić hrčka kojeg planirate kupiti mora biti suh
2. Oči mu moraju biti okrugle, širom otvorene i sjajne, bez iscjetka
3. Krzno mora biti sjajno, mekano i kompletno
4. Refleksi moraju biti brzi
5. Ne smije biti stariji od osam tjedana

Od loših strana ovog ljubimca je što živi kratko – svega dvije godine.

Postoji nekoliko vrsta hrčaka – sirijski, ruski i kineski su najčešće vrste. Razlikuju se po boji i duljini krzna, veličini, te nešto manje po karakteru, no u načelu su isti.
Ukoliko ne želite svakih dva mjeseca imati potomstvo, nikako ne kupujte par. No, isto tako ako želite nekoliko hrčaka istog spola, raspitajte se mogu li biti zajedno.