Odviknite psa od uništavanja stvari




Žvakanje namještaja jedan je od problema koji muči mnoge vlasnike pasa.

Žvakanje je normalna i zdrava aktivnost za svakog psa. Postoji više razloga zbog kojih žvaču predmete:

* mladi pas pokušava ublažiti bol koja se javlja zbog izbijanja zubiju
* psu je dosadno i žvače predmete kako bi potrošio energiju
* pokušava se osloboditi napetosti i tjeskobe
* traži vašu pažnju

Cipele mogu žvakati ako ste ga s nogama poticali na igru ili ste mu dali staru cipelu da se igra s njom. Psa morate naučiti što smije, a što ne smije gristi. A dok ne nauči, prvo što biste trebali učiniti kako biste spriječili uništavanje namještaja jest da, slično poput osiguravanja kuće kad je beba u njoj, maknete sve predmete koje ne želite da uništi izvan njegovog dosega.
Imajte na umu da ono što ne vidi, neće ni dirati. Nabavite mali ormarić u koji ćete stavljati cipele. Namještaj i kablove možete zaštiti sprejem protiv uništavanja namještaja koji možete nabaviti kod veterinara.

Nadalje, psa možete spriječiti da vam uništava stvari, tako da mu ponudite nešto što smije žvakati, a čime neće uzrokovati nikakvu štetu. To mogu biti punjene ili gumene igračke, ili pak pseći štapići.

Pohvalite psa kad prestane žvakati.
Držite psa na oku, a primjetite li da se približava predmetu kojeg ne bi smio dirati, odmah mu recite “NE”! Dajte mu njegovu igračku. Što više provodite vrijeme s njim više ćete razumijeti njegovo ponašanje.
Učestalo korištenje riječi “NE”! dat će psu do znanja da se tako ne smije ponašati. Psi vole udovoljavati svojem gazdi, pa će zato i prestati s nepoželjnim ponašanjem kad mu vi to kažete.